Wykonane z plastrów drzew liściastych.
Drewniane patery wykonujemy z plastrów drzew liściastych: dąb, brzoza, olszyna, lipa. Plastry przygotowujemy z korą lub okorowane.
Technicznie
Patery drewniane wykonujemy z plastrów drewna liściastego (dąb, brzoza, olszyna, lipa). Drewno pozyskujemy z okolicznych nadleśnictw oraz sami transportujemy i przecieramy na plastry w tartaku. Wszystko po to aby jak najmniej uszkodzić korę kłody. Plastry planujemy/równamy na ploterze frezującym CNC a następnie każdy plaster wymiarujemy aby przygotować projekt frezowania komór. Pęknięcia drewna są efektem naturalnym i nie wpływają na trwałość patery.
Jak znakujemy patery drewniane?
Każda patera ma swój indywidualny projekt frezowania komór. Gdy patera wymaga znakowania od góry przygotowujemy podział tak aby pozostało miejsce na znakowanie. Gdy znakowanie realizujemy od spodu patery możliwości znakowania są większe. Na etapie projektowania i wizualizacji decydujemy w którym miejscu będzie znakowanie patery.
Opakowanie i zabezpieczenie produktu
Patery drewniane zabezpieczamy olejem posiadającym atest do kontaktu z żywnością. Pakujemy w pudełka kartonowe dopasowane do wielkości patery oraz dodajemy wypełniacz ekologiczny – papierowy. W ten sposób zabezpieczony produkt gotowy jest do przekazania klientowi.
Często zadawane pytania
Czy patera nie rozpadnie się ze względu na pęknięcie?
Pęknięcie w paterze to efekt naturalny. Susząc materiał/plastry czekamy aż pęknie po to aby dokonać selekcji które plastry nadają się do dalszej obróbki. Wybieramy plastry które dają nam pewność, że podczas właściwego użytkowania patery nie dojdzie do jej uszkodzenia.
Czy patery można myć?
Nie powinno się myć pater poprzez ich zanurzenie w wodzie tym bardziej w zmywarce. Patery można przemyć pod bieżącą wodą a następnie wytrzeć do sucha. Ważne jest aby patera schnąć była postawiona w pionie tak aby obie strony patery oddawały wilgoć równocześnie. Zalecamy przecieranie wilgotną szmatką.
Czy paterę trzeba olejować?
Patera drewniana która opuszcza naszą pracownię jest zabezpieczona olejem z atestem do kontaktu z żywnością. W trakcie użytkowania powinno się co jakiś czas ponownie nasączyć paterę olejem. Olej powinien być przeznaczony do desek drewnianych – w ostateczności można nasączyć paterę olejem lnianym spożywczym.